19 Mart 2014 Çarşamba

Bilenler bilir. Bilmeyenler için Trabzon :)

Öncelikle bütün okuyuculara merhaba. Bir mikro turizm blog u olarak değerlendirilebilecek, amatör ama eğlenceli olacağına inandığım yazılarımı sabırla okumanızı tavsiye ediyorum :) Emeğe saygı :)

 Benim ilk yazım Trabzon'a  şööööyle genişinden bir bakış atıp, ilerleyen zamanlarda da bu yazıda geçecek her türlü alt başlığı imkanlar dahilinde bilgi ve fotoğraflarla süslemek olacak. Öncelikle Trabzon; halkı, adetleri, gelenek - görenekleri, yaşam tarzı bakımından kendine has özellikler taşıyan bir şehirdir. 760.058 kişilik nüfusa sahip ve bu nüfusun yaklaşık %54 ünü şehirde %46 sını ise kırsal kesimde barındırır. Trabzon ilinde;

       Akçaabat -  Arsin - Araklı - Beşikdüzü - Dernekpazarı - Düzköy - Hayrat - Köprübaşı - Maçka 
Of - Sürmene - Tonya - Vakfıkebir - Yomra - Çarşıbaşı - Çaykara - Şalpazarı ilçeleri vardır.

Trabzon'da ekonomi genel olarak tarım ve sanayiye dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri fındık, çay, mısır, tütün ve fasulyedir. Trabzon'a şöyle bir baktığımız zaman, her yörenin olduğu gibi Trabzon'un da kendine mutfak, kıyafet, müzik, folklor, kültürel değerler, tarihi-turistik yerler ve yöreye ait bir "ağzı" vardır. İl merkezinde pek mümkün olmasa bile kırsal bölgelerde hala bu özgün değerler korunmakta ve yaşatılmaktadır. Aslına bakılırsa kırsal kesimde yaşayan insanlar bu değerleri koruma amacından çok yaşam biçimine getirdikleri için, bu değerle hala günümüzde yok olmadan devam edebilmiştir. Bugün Trabzon'un herhangi bir köyüne gittiğiniz zaman insanların yediği yemekten, giydiği kıyafete; söylediği - Trabzonlu değilseniz muhtemelen anlamayacağınız :) - kelimelerden, size gösterdiği samimiyete kadar bu doğallığı hissetmemeniz işten bile değil.

Trabzon hakkında bu genel bilgileri edindikten sonra; yazımda bahsettiğim yemek, giyim, müzik, kültürel değerler, tarihi yerler, folklor gibi unsurları bundan sonraki yazımda ayrı ayrı başlıklar halinde inceleyeceğim. 

Takipte kalın :) 

1 yorum:

  1. özgün ve kendi dilinle yazmışsın. Zevkle okudum. Yalnız tasarımda bir bütünlük yok. Puanların tasarım bütünlüğü olmadığı için kırıldı

    YanıtlaSil