23 Mart 2014 Pazar

Karadeniz ve Adetleri

Her yörede olduğu gibi Karadeniz'de de düğün, nişan, kına, cenaze, asker uğurlama  safhalarında bazı uygulamalar vardır. Bunların bazısı düğün, nişan, kına, asker uğurlama gibi zamanlarda o günü eğlenceli ve unutulmaz kılmak için yapılırken; bazısı ise cenaze gibi zamanlarda zor günler geçiren akraba, eş, dost ve komşunun yanında yardımcı olmak için yapılır. 

- Düğün için yapılan bir geleneğe örnek vermek gerekirse, düğün yapılıp oyunlar oynanıp konvoy yola çıktıktan sonra, gelin damadın evine götürülürken damadın evine ulaşan ilk araba bir tepsi baklavayı hak eder.

- Düğün için olan adetlerden bir diğeri ise; gelin damadın evine girmek üzere iken her türlü nazar ve musibetten uzak kalmak için kapı eşiğine çay bardağı koyulur. Gelin kapıdan içeri girerken ayakkabısı ile çay bardağının üzerine basıp bardağı kırar. Böylece yeni evinde nazar ve gözden arınmış bir şekilde yaşamaya başlar.

-Bir nişan adeti olarak da çok yaygın olma da nişan yapıldıktan sonra erkek tarafı gelinin nüfus cüzdanını alır. Erkek tarafının nüfus cüzdanının alması ve kızın bunu kendi rızası ile erkek tarafına vermesi, bu nişanın kesin olarak kabul ettiğinin ve bundan sonra vazgeçilmeyeceğinin bir göstergesidir. Başta da söylediğim gibi şu an pek yaygın olmamakla birlikte eskiden de belirli bölgelerde uygulanmakta idi.

-Bir başka düğün adetine bakmak gerekirse, düğün sırasında düğün pastası geldiği zaman gelin ve damat pastayı keserken; gelin bıçağın kesmediğini söyler. Bu sırada beklenen damadın babasının geline para vermesidir. Her türlü krizi fırsata çevirmek gibi bir şey bu :)

-Başka bir adet ise cenaze gibi zor zamanlar olduğunda, cenaze evinin yakınlarda olan herkes - arasında husumet olan komşular da dahil olmak üzere - cenaze evine tencerelerle yemekler taşırlar. Zaten keder ve stres altında olan cenaze evi sahipleri bu şekilde ciddi bir külfetten kurtarılmış olur. Bu Anadolu insanının çok güzel dayanışma örneklerinden biridir. 

- Son olarak da askere gidecek bir genç var ise, uğurlama töreninden bir kaç gün önce akraba, komşu, arkadaş hiç fark olmaksızın kimden baklava isterse yapılır. Ve baklava yapma teklifi alan kimse de bu teklifi geri çevirmez. 

Karlı iş :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder