22 Mart 2014 Cumartesi

Karadeniz'in Yükünü Taşıyan Sepetler

Fındık dallarına can veren, hayat veren, bir meslektir Karadeniz'de sepet yapımı...

Fındık bahçelerinde fındık ağaçlarının diplerinden koparılan fındık vermeyen filizlerdir, sepet yapıcısının tek sermayesi... Koparılan bu filizler diğer dalalr gibi sert ve bükülmesi zor bir halde değildir. Bu sebeple filizleri sıradan bir bıçak yardımı ile yaklaşık bir parmak genişliğinde parçalara ayırarak başlayabilirsiniz işe. Hazırlanan bu filizler iki gün boyunca suda bekletilir. Bu işlemin sebebi ise taze olan bu dalların su çekerek, esnekliklerinin artması ve kolay işlem görmesi. 



Kaynak: http://merkezkoyu.net/yazici.asp?Topic_ID=44236
Resim: Fındık Filizleri

Suda yeterince bekletilen fındık filizlerini aldıktan sonra, üç tane kalın fındık dalı alınarak sepetimizin iskeleti oluşturulur. Üçgen halinde oluşturulan bu iskelet geniş olan tarafından olan tarafa doğru, suda bekletilmiş ve hazırlanmış ince dallar ile örülmeye başlanır. 


Kaynak: http://www.karalahana.com/karadeniz-forum/index.php?topic=17054.0
Resim: Sepet Örme İşlemi

Daha sonra ise sepeti sırtında taşıyabilmeleri için her iki tarafında ip takılır. Bu sepetler çay, fasulye, mısır ve fındık bahçelerinden fındık taşımak için kullanılır. Günümüzde çok kullanılmamak ile beraber hala köy evlerinde yerlerini korumaktadırlar. Çok eski zamanlarda bu sepetlerin battal boyları yapılarak atın her iki tarafına takılırdı. Yaylaya çıkmakta olan insanlar mesafe uzun olduğundan atın her iki tarafına taktıkları sepetlerin içerisine küçük çocukları oturturlardı. Bu sayede ilkel bir taşıma aracı olarak sepetler kullanılmış olurdu. 


Kaynak: http://ticiz.com/p562645-dikina-karadeniz-sepeti.html
Resim: Karadeniz El Yapımı Sepet 





1 yorum:

  1. Meshur Karamursel sepeti Karamursel Kocaeli WHATSAPP 555 424 2795 karamurselsepeti.sahibinden.com/
    www.karamurselsepetcisi.com.tr
    @karamurselsepetcisi (instagram)

    YanıtlaSil