İlk olarak sonbahar aylarında bazı çay bahçelerinin dallarında oluşan çay tohumları toplanır.
Kaynak: http://sifamarket.com/forum/yesil-cay/83048-yesil-cay-tohumu.html
Resim: Yeşil Çay Tohumu
Daha sonra ise, verimli olması açısından kırmızı toprak seçilir. Çayın toplanması sırasında kolaylık olması için düz bir arazi tercih edilir. Fakat Karadeniz Bölgesi'nde düz arazi bulmak pek kolay olmadığından engebeli kısımlara da dikim yapılabilir. Çay bahçeleri büyüdükçe kendiliğinden setler oluşturacak bu da farklı bir manzara oluşmasını sağlayacaktır.
Kaynak: http://emlakkulisi.com/guncel/satilik-cay-bahcesi-rize/186429
Resim: Çay Bahçesi Setleri
Arazi bulma işlemi tamamlandıktan sonra, zeminde birer metre aralıklarla çukurlar açılır. Açılan çukurlara yaklaşık olarak 15-20 adet tohumlar atılır ve çukurlar kapatılır. Bu çukurların yerlerinin belli olması işaret niteliğinde çubuklar dikilir. Yaklaşık bir sene sonra ekilen tohumların filizlendiğini görebiliriz. Ve oluşan bu küçük ağaç görünümlü bitkiye ise "kaful" adı verilir. Oluşan bu kafuldan üç sene boyunca ekin alınmaz.Çayın büyüyüp gelişmesi beklenir. Yeterli boya gelmiş olan kaful, şekil vermek amacı ile üst kısımdan budanır. Bu senelik zaman zarfında bitki gübrelenir. 4. seneye geldiğimiz zaman ise çay bahçesi kazanca dönüşmeye başlar. Mevcut çay bahçesinden senede üç kez ürün alınır. Çay bahçesinin büyüklüğüne göre bu çay toplama işlemi genel olarak yevmiyeli işçiler tarafından yapılır. Fakat yaklaşık 10 -15 dönümlük araziye sahip olan çiftçiler çay makası üretilmeden önce günümüzde çay makasları ile işçilerin yaptığı bu işlemi el ile yapmaktaydı ve bu işlem haftalar sürmekteydi. Fakat şimdi çay makası sayesinde bu işlem bir kaç gün içerisinde halledilmektedir.
Kaynak: http://www.itusozluk.com/gorseller/%E7ay+makas%FD/140684
Resim: Çay Makası
Daha sonra toplanan çaylar bez sergilere koyularak kamyonlara yüklenir. Çay bahçesinin yerine göre çaylar, çay bahçesinden teleferik ile kamyonların yanına çekilmektedir.
Kaynak: http://tepelerkomes.blogspot.com.tr/2014/02/cay-teleferigi.html
Resim: Çay Teleferiği
Yukarıdaki resimde bulunan teleferik aracılığı ile çekilen çay sergileri, kamyonlara yüklenerek çay evlerine götürülür. Çay evlerinde toplanan çay görevli çay eksperleri tarafından incelenir ve büyük kantarlar ile tartılır.
Kaynak: http://www.celkaraman.com/guncel/cay-nasil-uretilir
Resim: Çay Evi / Çay Ambarı
Tartılıp hesaplanan çay, çiftçilerin çay defterlerine işlenir. Ve çay fabrikasına götürülmek üzere yola çıkar. Sonrasında fabrikada kurutulup işlenerek. tavşan kanı kıvamında masamıza gelir.
Kaynak: http://galeri.uludagsozluk.com/r/bir-bardak-demli-cay-193505/
Resim: Demli Çay
Trabzon Ganita'da Karadeniz'e karşı içilmesi tavsiye edilir :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder