23 Mart 2014 Pazar

Of Toprağı - Rize Toprağı :)

Karadenizlilerin keskin zekası her yerde konuşulur. Bu durum zaman zaman güldürmeyen Temel fıkralarına konu olsa da, bu tezi destekleyen onca olay vardır bu bölgede.

Bunlardan biri de Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı 'nda yaşanmıştır. İsmail Ağa Konağı yaklaşık 200 yıllık bir tarihe sahip. Şu an kültürel miras olarak devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Bu konak  Of'un Sıraağaç Köyü sınırları içerisindedir. Konağı imar ettiren İsmail Ağa ’nın babası Çakırzade Abdullah Ağa, İsmail, Ahmet ve Dursun adıyla üç oğluyla beraber köye yerleşiyor. Eski ismi Çalek adıyla anılan ve bir kaç mahalleden oluşan köydeki Çakıroğulları ailesinin bugünkü nüfusunun onbine yakın olduğu sanılıyor. Konak, oğullardan İsmail ağa tarafından yapılıyor.

Zamanın ağalarından Tuzcuoğlu Memiş Ağa’nın padişahla arası açılır. Başına ödül konulur. Ölüm fermanı tebliğ edilir. Nihayetinde arama çalışmaları İsmail Ağa’nın konağına gelir. İsmail Ağa kendisine sığınan Memiş Ağa’yı teslim etmemekte kararlıdır. Ne dediyse sözünü dinletemez görevlilere. Sonrasında Kitab’a el basıp yemin etme hususu malum olur. Derhal Rize’ye adam gönderir. Rize’den toprak getirttirir. Tuzcuoğlu’nu sakladığı yerin zeminine toprağı serer. Ardından Padişah’ın adamları tekrar gelir. İş, yemin etme meselesine gelir. Kitap getirilir. El basılır. Yemin edilir. İsmail ağa yeminini etmiştir ama nasıl etmiştir?

 “Tuzcuoğlu Memiş Ağa, Of toprakları üzerinde değildir." demiştir. Yalan da söylememiştir. Hem yalan söylememiştir hem de zor durumda bir insana yardım etmiştir :) 


Kaynak: http://nimren2.blogcu.com/cakiroglu-ismailaga-konagi/3664265
Resim: Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı

Ayrıca bir rivayete göre de bu konağın en alt kattaki odasının altınlarla dolu olduğu ve bu odaya girmek isteyen birçok insanın başına onlarca musibet geldiği söylenmektedir. Kaynak: Ananem :)) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder