Kaynak: http://www.bulancakajans.com/haber_detay.asp?haberID=181
Resim: Mısır ekmeği
Kaynak: http://www.seremkoy.net/Seremkoy_Resim_Arsiv-2.html
Resim: Kuzine Soba
Mısır, ekim nisan aylarında yapılan bir üründür. Ekim işlemine başlamadan önce belirlenen arazi iyice kazılır. Hazır hale gelen tarlaya, mısır tohumları serpme usulü bırakılır. Daha sonra tanelerin üzeri toprak ile kapatılır. Bir süre sonra bırakılan bu tohumlar filizlenir. Fakat ekim işlemi serpme usulü yapıldığı için bazı tohumlar birbirine çok takın olabilir. Bu da mısırın kolay büyümesini engelleyeceği için bir mısır fidanına yeterli alan açılacak şekilde bazı düzenlemeler yapılır. 3-4 ay sonunda ise mısırımız artık yetişmiştir. Taze tüketmek isteyenler mısırı bu zaman diliminde toplarlar. Ve başta da söylediğim gibi kuzine sobaların közünde ya da suyun içinde pişirerek tüketir.
Kaynak: http://www.sibelinkahvesi.com/2011/11/istanbul-lezzetleri-3.html
Resim: Közde Pişmiş Mısır
Közde pişmiş mısırın çok özel bir ismi yoktur :) Fakat suda pişmiş mısır için Trabzon köylerinde kimsenin "suda pişmiş mısır" dediğini duyamazsınız. Çünkü onun adı "goliva" dır :)
Kaynak: http://www.meltemmutfakta.com/haslanmis-misir/
Resim: Haşlanmış Mısır - ( Goliva )
Mısırı bu şekilde değilde, mısır ekmeği, kuymak ya da un olarak tüketmek isteyenler ise toplama işlemini eylül ayına bırakırlar. O zamana kadar mısırlar dallarında iyice kurumuş ve öğütülecek kıvama gelmiş olur. Kuruyan mısırlar toplanıp tane haline getirilir. Taneler halinde hazırlanmış mısırlar çuvallara doldurularak değirmenin yolu tutulur.
Kaynak: http://www.bik.gov.tr/teknolojiden-degil-uretim-azligindan-korkuyorlar-haberi-15910/
Resim: Değirmen
Fakat bu öğütme işlemi kabul edersiniz ki bir fabrika hızında gerçekleşmez. Çünkü mısır taneleri yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi değirmen oluğundan 4-5 tane olarak düşer. Bu da bir çuval mısırın yaklaşık olarak 3-4 saatte öğütülmesi anlamına gelir. Tabi bu arada bahçe işlerinde fırsat bulan kadınlar, teyzeler, gelinlerde bol bol muhabbet etme fırsatı bulur :) Ve hazır hale gelmiş olan bu un Karadeniz'in en özel tadı olan "Kuymak" olarak masamıza gelir.
Kaynak: http://www.aktuelresim.com/Word/kuymak/Page/4
Resim: Kuymak
Canı çekenler varsa; Ayasofya Müze Çay Bahçesi gayet iyi yapıyor. Tavsiyedir :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder